perjantai 27. maaliskuuta 2015

Linnojen agilityviikonloppu 27.-29.3.2015 Osa 1.

Omaa agilitykatsomusta on nyt avarrettu hieman lisää Niinu ja Teemu Linnan luennolla. Luennolla käsiteltiin aika pitkälti sitä, mitä pohjalle täytyy rakentaa ja mitä onnistumiseen pitää olla. En luentoa lähde avaamaan kuin niiltä osin, mikä itselle jäi erityisesti mieleen.

Ohjaustekniikoiden oppimiseen eriteltiin viisi vaihetta. Ensimmäisenä vaiheena on suoritusvaiheiden perusosaaminen: käsitys liikeradasta ja yritys sekä erehdys. Toisena vaiheena on perustaidon ja vaiheiden yhdistäminen: liikesarjan muodostaminen. Kolmantena vaiheena on teknisten taitojen paraneminen: hienosäädöt, virheet korjataan. Neljäntenä suorituksen omaksuminen: korkea onnistumisprosentti. Viidentenä fysiologinen osaaminen: vaihtelevat tilanteet onnistuvat, automaatio.

Paljon asioita uudestaan sen sijaan, että paljon uusia asioita.

Ohjauskuvioiden voidaan ajatella perustuvan seitsemään peruselementtiin: kiihdytys, jarrutus, vastaisen olkapään käännös, linjan leikkaus, merkkaus, lähetys ja kääntyminen.

Ohjauksen perustyökalut ovat liikkeen suunta, liikkeen nopeus, rintakehän suunta ja jalkaterien suunta. Aputyökaluina katse ja kasvojen suunta, kädet ja niiden liike sekä äänikomennot. Näiden järjestys vaihtelee sen mukaan, miten koira on opetettu. Ohjaukseen lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat ohjaajan sijoittuminen, koiran osaaminen, hyppytyyli, askelrytmi, askellaji, askelpituus, nopeus, lähestymiskulma, estekorkeudet, alustan pito/jousto...

Luennolla tehtiin eroa myös linjaavan ja kääntävän ohjauksen välillä sekä puhuttiin rytmittämisen oikeanlaisuudesta ja oikeanaikaisuudesta. Käännös koostuu hidastuksesta, suunnanmuutoksesta ja kiihdytyksestä.

Ohjaajan ja koiran vastuut herätti oman mielenkiinnon. Ohjaaja lukittaa koiran esteeseen ja on seuraavassa vaiheessa ennakoimassa sitä, miten rata jatkuu. Koira taasen lukittuu esteelle ja reagoi siihen, mihin ohjaaja ennakoi.

Lopussa painotettiin hyvin paljon ihmisen omia asenteita; asenne alussa ratkaisee lopputuloksen. Käsiteltiin monta erilaista tekijää, mutta nostan mielikuvien ja unelmien vaikutuksen esiin. Mielikuvista ja unelmista syntyy energia ja innostus, joka taas motivoi erinomaisuuteen. Menestyminen on tuskainen, rankka ja pitkä taival.

Ehdottomasti suosittelen Niinun ja Teemun luennoille menemistä, jos sellainen mahdollisuus on. Itse olen siinä pisteessä, että mahdollisesti pääsen opettamaan piakoin agilityä sekä itselle että koiralle alusta lähtien. Tässä nostettiin esille niin paljon hyviä pointteja ohjaajan omasta asenteesta. Innolla odotan huomista kuunteluoppilaana oloa, avaa varmasti uusia näkökulmia ohjauksellisesti! :)

Kiitos luennoitsijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti