Hirveästi uutta asiaa ei tullut, mutta kertaus on opintojen äiti ja vahvisti niitä ideoita ja ajatuksia, joita pennun kanssa lähden toteuttamaan. Muutama erinomainen ja uusi vinkki tarttui tietysti mukaan, mikä on aina hyvä juttu. Käytäntöäkin oli kiva päästä seuraamaan, kun ainakaan itse en kovin paljoa hyviä hierontavideoita tmv. ole löytänyt.
Vaikka kyseessä onkin rallytokokoira, joka toimii molemmin puolin, on muistettava seuraamisen toispuoleisuus ja sitä kautta aiheutuvat lihasjumit
Luennon alussa käytiin tietysti läpi kaikista tärkein asia: koiran rakenne. Täydellisesti rakentunutta koiraa ei välttämättä saa, mutta käytiin läpi ideaalitilanne ja sen lisäksi muutama havaintoesimerkki sellaisesta rakenteesta, jossa ongelmia syntyy helpommin. Samalla käsiteltiin niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat lihasjumeja.
Kirsi käsitteli myös sen, mitä tehdä jos havaitsee epäpuhtautta liikkeessä tai lihaskireyttä. Täytyy muistaa, että harrastuskoiralla käyttötarkoituksen muuttuminen voi aiheuttaa lihasjumeja aivan samalla tavalla kuin loukkaantumiset, törmäykset ym. Tästäkin Kirsillä oli tarjolla esimerkkiä omasta elämästä.
Hei olisko tää hyvä ylämäki spurttailla?
Lihasten huollosta nostettiin esiin riittävä peruskunto, lihaskuntotreenit, verryttelyt ja venyttelyt ennen ja jälkeen suorituksen (suoritusten välit ja aina, vaikka olisi mielessä nopea treeni), jumpat, venyttelyt kotona, lämpötyyny, ravinto, lepo ja tarvittaessa fyssari, hieroja ja osteopaatti. Ei uusia venytysliikkeitä esim. arvokisojen alla!
Kotikonsteina mainittiin pitkäkestoisen kuntoa kohottavan liikunnan merkitys, eri lihasryhmien aktivointi, spurtit (ylämäkilähdöt), vapaana liikkuminen erilaisissa maastoissa (lämmittely myös tässä tärkeää!), uinti, hidas kävely, jumppa, palauttava liikunta kisojen ja treenien jälkeen ja lepo. Hitaasta kävelystä annettiin hauska vinkki heittää juustoraastetta nurmikolle koiran etsittäväksi. Voi naapurit katsella kesän lopuilla hieman pitkään :D
Kotijumppaa esimerkiksi tasapainotyynyn avulla niin etu- kuin takapäälle: pää ylös, pää alas, pää sivulle, pieni tuuppimisliike ja painonvaihto jalalta toiselle, tyynyllä istuminen ja tassun antaminen yms. Näiden lisäksi annettiin parit temppuvinkit: peruuttaminen, ryömiminen, pyöriminen, tasapainottelu esimerkiksi lumivalleilla ym.
Lämpötyynyn käyttö tuli itselle vähän vieraampana asiana. Tyyny ei saa olla liian lämmin ja sillä käydään läpi lapojen seutu, selkä, lantio ja takareisi noin viiden minuutin ajan pitäen aina yhdessä kohdassa. Tämän aion pitää tuon tasapainotyynyn lisäksi mielessä ;)
Käsiteltiin myös hieman ravintoa ja Kirsi muistuttikin rasvan tärkeydestä proteiinien kanssa. Samalla nostettiin esiin hiilihydraatit, lisäravinteet ja palautusjuomat. Suorituksen ja ruuan välillä tulisi olla 6-8 tuntia ja välipalaksi voi antaa proteiinipitoista välipalaa, esimerkiksi raejuustoa. Tärkeää on myös aloittaa nestetankkaus hyvissä ajoin, jatkaa kisapaikalla ja vielä kisapäivän jälkeen. Suorituskyvyn ylläpidossa on hyvä muistaa proteiinitankkaus, nestetankkaus, palautusjuoma (magnesium, kalium) ja viilennys.
Lopuksi käytiin vielä nopeasti pennun vaaranpaikkoja ja olinkin nämä jo tiedostanut. Luiden kasvulinjojen on hyvä muistaa olevan auki aina vuoden ikäiseksi asti, joten ei korkeita hyppyjä tai liikarasitusta nivelille (kepit). Ylirasittaminen henkisesti on aivan yhtä paha kuin kropan liikarasitus, treenit tehdään leikin varjolla ja ne ovat lyhyitä. Aktivointia saa suoritettua myös muiden keinojen avulla. Agilityä voi treenata ilman ensimmäistäkään estettä.
Mitä luennolla puhuttiin hiilareista? Puhuttiinko vuoden jaksottamisesta lepo- yms. kausiin?
VastaaPoistaJoo, puhuttiin, jätin vaan aika paljon pois, vaikka nämä kirjoitinkin ensin tekstiin.
PoistaLepokausiin painotettiin juurikin tuon peruskunnon ylläpitoa. Käyttötarkoituksen muuttuessa huomautettiin tulevan "helpommin" lihasjumeja, mikä musta kyllä aivan totta. Lepo on kuitenkin tärkeetä muistaa ihan kaikessa tekemisessä, antaa aikaa kropalle palautua ja esim. haaverin sattuessa oikeasti huoltaa huolella kuntoon. Saattaa lukea vähän järkevämmin muistiinpanoissa taas... :D
Hiilareista oli lähinnä vaan sitä, että ei mieluiten palautusjuomiin (hitaampaa) ja oikeastaan aikuinen koira ei niitä tarvitsekaan. Hiilarit ennen kisasuoritusta taas voi altistaa lihaskrampeille ja väsymykselle. En näitä tuohon kirjoitellut, kun itse tavallaan en osaa tarkemmin asiasta vielä sanoa ja luennoitsijakin mainitsi, että tulee hyvin yleisellä tasolla nyt tuo ruokapuoli :) Suositteli tutustumaan Katiskaan, jos asia enemmin kiinnostaa.
Jees, halusin kuulla, että mitä näistä sanotaan tän Fidaribuumin keskellä. Tai kun ruokinnasta ja palkkareista ylipäätään liikkuu niin villiä settiä maailmalla. :D Kaisa puhui kyllä asiaa, anaerobinen suoritus ei kaipaa hiilaripalautusta ja ennen kisoja koira varustetaan kyllä ihan muulla kuin hiilareilla. Meillä esim. kisapäivää edeltävä iltaruoka ei sisällä kuivamuonaa lainkaan.
PoistaKiitos kun vastasit. Varsinkin toi kauden jaksottaminen on aihealue, josta puhutaan tosi vähän ja joka mua kiinnostaa ja joka tuntuu olevan agipuolella tosi retuperällä.
Joo, agissa on vähän se kun kisoja on tarjolla ympäri vuoden :/ Meillähän nyt Vilpulla on kisa- ja treenitaukoa kesän ajan treeniryhmästä (tosin, kouluttajilla lomaa ja keskittyvät SM-treeneihin kesäkuussa) ja voi olla, että jatkuu vielä vähän syksyllekin. Meillä tauot tulee vähän "itsestään", silloin kun Irwi vielä oli, niin ajateltiin näitä asioita enemmänkin. Vilpun kanssa kisatauot ei ole yhtä suunniteltuja, sen sijaan treenitauot kyllä :)
PoistaTosin Vilpulla kisataukoon vaikuttavat myös kisapaikat. Kotikisoissa voidaan kilpailla myös ulkona, mutta muille ulkokentille ei ihan tuosta noin vaan pystytä menemään ja hallikisoja ei oikein ole (paitsi nyt tuo Kotka!).
Oli ehkä vähän sekava kommentti, mutta kai sieltä jonkin idean saa poimittua :D