maanantai 19. toukokuuta 2014

Voihan käskysanat

Agilitykisojen, tokokokeiden ja näyttelyiden jälkeen tulee taas niitä hetkiä, jolloin toivoisi sitä omaa koiraa. Sitä rupeaa suunnittelemaan, miten tulevan pennun kanssa lähtee toteuttamaan kontakteja, mitä käskysanoja käytetään tokossa ja mitä taasen näyttelykehässä jne.

Eilisen tokokoeturisteilun jälkeen piti tietysti kaivaa Tavoitteena täysi 10 kirjahyllystä ja ruveta selailemaan vähän sieltä sun täältä. Tokossa olen lähinnä kirjaviisas, jos sitäkään... Eipä se estä miettimästä, mitkä käskyt kuuluvat millekkin kisakentälle, vaikka en edes tiedä onko minusta tokokokeeseen ikinä.

Törmäsin varmaan puolitoista vuotta sitten nettisivuun, jossa oli muutamia käskysanoja koottuna mm. englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja hollanniksi. Selailin niitä läpi ja omaan suuhun sattuvia käskysanoja löytyi parikin.


Tokoon sopivan lyhyitä ja teräviä käskyjä olivat mielestäni "Zit" ja "platz", joista ensimmäinen hollantia ja jälkimmäinen saksaa. Saksan "sitz" on hyvin lähellä, mutta aavistuksen pehmeä sanana (siitz). Muita tokosanoja en tältä sivustolta vielä ole listannut ylös, mutta kova miettiminen on mm. Stopin kohdalla, se kun on varattuna kontakteille.

Agikäskyt pysyy aika tuttuina ja turvallisina, ainoastaan kontaktisana vaihtuu "etsi"/"istu"/"odota" -sanoista. Näyttelyseisonnan käskyn kanssa vielä haparoin, haluaisin kuitenkin eriävän käskyn tokosta, joten "stå"/"seiso"/"stand" laskuista pois. :D

Jäljelle jää vielä peruskäskyt, mutta nehän nyt tulee melkein selkärangasta. Luoksetulokäsky kyllä on varmasti jokin muu kuin "tänne".

Mitkä sanat ruudun toisella puolella on havaittu toimiviksi? Me jatketaan Vilpun kanssa auringonottoa, +30 astetta ja lukuloma on ♥

Käykäähän antamassa äänenne! ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti